Karneval i København 1982-2020

Der arbejdes på en kæmpe stor kulturhistorisk bog i anledningen af det Københavnske Karnevals har rundet sit 40 års jubilæum.

Cover Mockup

Ideen bag projektet.

Så vidt vides, er det første gang der er taget initiativ og arbejdes på sådanne et bogprojekt. Bogens hoved ide, er tænkt som en kulturhistorisk gave, i anledningen af det Københavnske Karnevals rundede sit 40 års jubilæum 2022.

Det bliver en stor bog. Ca. 450 sider som i ord og billeder fortæller 40 års Karnevals historie fra 1982 til 2022. Bogens indhold bliver propfuld af anekdoter og fortællinger.

Man vil kunne eksempelvis opleve, karnevalsgruppernes og sambaskolernes forenings blade, referater fra lokalgruppe møder og generalforsamlinger, flyers og plakater, tegninger og skitser af kostume designs til paradevogne, avis udklip samt ikke mindst tusindvis af fantastiske fotos igennem 40 år.

Bogens indhold bliver fortalt således, af det er dem som deltog og selv oplevede karnevallet. Dvs. publikum, danser og musiker samt arrangører som fortæller og beskriver med deres egen ord anekdoter og historier. I skrivende stunde har flere end 200 bidraget.

Bogen bliver ikke et opslagsværk kronologisk set. Hertil er emnet alt for komplekst. Den bliver opsat som et abstrakt maleri.

Hvem stå bag projektet?

Initiativtager til bog projektet er Søren Bie. Jeg har selv været aktiv deltager og oplevet mange karnevaller siden de tidligste i 80’erne. Jeg har indsamlet viden og information i dette emnet i mange år. Jeg udføre samt producerer bogen fra start til slut. I forvejen har jeg en stor lidenskab for kulturhistorie, formidling, biografi og historie, hvor jeg eksempelvis har skabt online projekterne www.marie-krøyer.dk og www.jeanne-darc.info

Format

Karneval i København er et emne der indeholde mange forskellige sider og aspekter; som er meget varieret i sit indhold, og det kræver en stor volumen at kunne fortælle. Så der arbejdes ud fra, at det skal blive til en meget stor bog. Hardcover, ca. 450 sider i fuld farve.

Økonomi

Projektet er er ulønnet og bliver finansieret af egen lomme. Der er der ingen fonde eller økonomisk støtte tilført projektet. En stor bog er ikke billig at producerer, men projektet vil kunne løbe rundt, hvis det planlagte oplag på omkring 200-250 eksemplarer, bliver solgt.

Synopsis

Karneval i Købehavn. 1982-2022 En Kulturhistorie

Ide

Bogens hoved ide, er tænkt som en kulturhistorisk gave, i anledningen af det Københavnske Karnevals 40 års jubilæum 2022. Der arbejdes på, at bogen vil blive opsat således, at det er dem som deltog, som selv beskriver og fortæller i egne ord deres historie selv.

Der arbejdes på at det bliver stor bog på ca. 450 sider som i ord og billeder viser og fortæller 40 års Karneval i København fra årende 1982 indtil 2020 hvor arrangementet blev aflyst pga. Corona viruspandemien.

Genre og bogen minder om

Dansk samfund og kulturhistorie. Store kunst og oplevelses bøger. Collage og foto bøger. Så vidt vides, er det første gang der er taget initiativ og arbejdes konkret på sådanne en bog.

Indholdsbeskrivelse

En kultur og samfundshistorisk fortælling om det Københavnske Karnevals historie fra 1982 til 2020. De to dele fletter sig ind i hinanden i en abstrakt fortælling, via anekdoter, avisudklip, referater fra generalforsamlinger, foreningsmøder, plakater, foreningsblade, og tusindvis af fantastiske fotos.

Stikord

Kulturhistorie, Karneval i København. Samba, Anekdoter, Avis udklip, Karnevalsgruppe, Sambaskole, Foreningsblade, Referater, Plakater, Paradevogne, Kostume, Ansigtsmaling, Fotocollage.

Målgruppe

Bogen henvender sig til alle med interesse og lyst til at opleve en stykke unik dansk kulturhistorie, som ikke er blevet fortalt førhen. Der er ingen specifik aldersgruppe eller bestemte fokusgrupper, der umiddelbart kan opleve bogen, udover eksempelvis tidligere aktive deltagere af karnevallet og involverede højst sandsynligt vil finde bogen ekstra interessant.

Økonomi

Der er ingen økonomisk støtte tilført projektet. I projektets start, blev der søgt fonde, til hjælp af produktion og til trykt som er den dyreste del af hele projektet, dog uden held. Projektet er ulønnet og bliver finansieret af egen lomme. Estimeret af efterspørgsel fra projektet begyndelse, om bogen kunne forudbestilles, kan målsætningen og den økonomiske udgift i projektet indfries, ved ca. 200-250 solgte eksemplarer. Det er en ren udgift, som vil løbe rundt, hvis det planlagte oplag bliver solgt.

Deadline

Der har været deadlines fra starten af projektet. der blev udsat to gange. Så der ingen konkret deadline. Efter nu to år undervejs viste det sig, at projektet krævede meget mere tid end først planlagt, til at blive produceret ordentlig igennem. Der er stadig en del emner, hvor det ikke er lykkedes at finde kildemateriale til. Bogen udvikler sig dag for dag og når den er er færdig er den, ja færdig.

Forfatterinfo

Initiativtager til bog projektet er Søren Bie. Jeg har selv været aktiv deltager og oplevet de fleste karnevaller siden de tidligste i 80’erne. Jeg har i forvejen en stor lidenskab for kulturformidling, musik, kunst, biografi og historie, hvor jeg bl.a. har skabt web projekterne www.marie-krøyer.dk og www.jeanne-darc.info. Det er mig som har taget initiativ til projektet og jeg producerer selv bogen fra start til slut. Som tidligere grafisk designer har jeg arbejdet med bøger førhen. Denne bog bliver min debut som forfatter.

Bogens potentiale

En unik dansk kultur historie som for første gang bliver samlet og vist frem i bog format. Fortalt af arrangører, græsrods foreninger og tidligere medlemmer af Karnevalsgrupper mv. Derefter i samhør med hjemmesiden her Karneval.dk, forsætter fokus og viderefortælling online. Det kildemateriale som ikke når, eller for plads til i bogen kan opleves via hjemmesiden senere hen og via podcast. Ved podcast kan der opleves en blanding af interviews og lydoptagelser eksempelvis fra diverse tidlige Karnevaler. Der findes nemlig en del optagelser fra både koncerter og fra øvelokaler, eksempelvis fra historiske sambaforeninger som ikke længere eksisterer.

Format

Oplag: 200-250
Sider: 448 250 x 310 mm.
Farvetryk: 4+ Farvetryk på begge sider
Hardcover: Ja
Korrektur før tryk: Ja x2
Prøve bog før tryk: Ja x2
Mulighed for genoptryk: Ja

Hjælp med til at skabe bogens indhold

Bidrag med fotos, og din historie

Kildemateriale

Alle som har oplevet eller deltaget ved det Københavnsk karneval, enten som musikere, danser, fotograf, publikum, er velkommen til at kontakte mig. Alle former for anekdoter har interesse. Små og store historier. Det hele er med til at fortælle 40 års unik dansk kultur historie.

Fotos

Har du nogle sjove, skøre, karnevals billeder, enten på papir, originale negativer eller Dias?- så del dem til projektet. For at få et godt resultat der egner sig bedst til bogtryk, tilbyder jeg at skanne papir eller negativer billeder samt andet kildemateriale i højt opløsning. Ellers er nutidens mobil telefoner udstyret med så godt et kamera, at man kan tage et foto af sine fotos, selvom det ikke er den optimale løsning. En lille vejledning, er at tage højde for lys/skygge og eventuelt genskind især hvis det er blanke papir billeder, og tag gerne billederne i dagslys. Er dine fotos allerede digitale, kan du uploade dem via kontakt siden eller sende via WeTransfer som er gratis.

Udveksling af kildematriale

Ønsker du at sende kildemateriale til mig via almindelig post, så sender jeg materialet retur når det er blevet digitaliseret, og jeg betaler for alle porto udgifter. Du kan også e-maile og uploade materialet, enten ved at bruge kontakt siden eller via WeTransfer.com som er gratis. Tilføj gerne en beskrivelse til kildemateriale. Husk navn, og kontakt info.

Honorar

Alt kildemateriale til denne bog er bidraget med en interesse for en fælles kulturarv der kommer alle til gode. Projektet er ulønnet og betalt af egen lomme, så der er desværre ikke midler til at betale bidragsydere honorar.

Kreditering

Alle som bidrager til bogen bliver krediteret samlet og navngivet på siderne, tak til. Der kommer ikke til at stå fotografens navn under hvert enkelt billedet.

Kontakt

Har du nogle spørgsmål omkring projektet, og ønsker du at vide mere, så kontakt mig. Send en e-mail her eller gør brug formularen herunder.

Kildematriale kan også sendes til: Søren Bie. Arendalsgade 2100 København Ø.

Jeg sender materialet tilbage efter skanning og betaler selvfølgelig for porto begge veje. Kontakt mig venligst inden, så vi kan aftale nærmere.

På Facebook er der en gruppe som er tilknyttet bogprojektet. Her deler og skriver vi om historiske karnevals emner.


Discover more from Karneval i København

Subscribe to get the latest posts sent to your email.